Carnaval

De foto's van Carnaval (album) zijn gemaakt in Sittard (Limburg). Voor hen die niet weten hoe het Zitterds vastelaovend eruitziet, in het kort:

  • zondag: Grote optoch in de bènnesjtad
  • maandag: Trööte concour oppe mert
  • dinsdag: Appelesiene sjmiete
  • woensdag: Aanvang van de vastentijd

Zegt het je allemaal niets? Dan moet je het echt een keer zelf beleven. Ga dan wel op stap met een paar inwoners, anders snap je er waarschijnlijk nog niets van.

Probeer het recept voor nonnevotten maar eens uit!


Traditionele nonnevotten

recept van Paul Schurgers; bekendste nonnevottenbakker van Sittard.

Carnavalsspecialiteit!!!! 

Ingrediënten:
1700 gr meel
500 ml water
400 gr boter
400 gr suiker
150 gr gist
100 gr vanillesuiker
10 gr zout
4 eieren
Citroensap, naar smaak toevoegen

Bereidingswijze:
Maak een mengsel van meel, water, de helft van de suiker en de gist. Laat, als het een egaal deeg is geworden, het deeg ongeveer 10 minuten rusten bij ±30 graden Celsius.
Meng daarna de rest van de suiker, de boter en zout erdoor en als laatste de eieren en eventueel citroensap. Dit moet een glad luchtig deeg worden. Laat dit deeg ongeveer 20 minuten rijzen bij ± 30 graden Celsius.
Na het rijzen, kun je de traditionele nonnevotten maken. Verdeel het deeg in ongeveer 15 stukken, van ongeveer 180gr per stuk, en vouw deze in een achtvorm, zodat ze als een krakeling zijn gevouwen. Frituur de nonnevotten op 180 graden Celsius totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. Laat ze daarna even uitlekken.
Bestrooi ze na het uitlekken met fijne kristal suiker.

Eet smakelijk!

Top